Jak przyrządzić szpinak?

Jak przyrządzić szpinak?

Jest dość kontrowersyjnym warzywem. Dla jednych jest pysznym, zdrowym składnikiem dań, dla innych koszmarem z dzieciństwa. Być może złe jego przyrządzanie sprawiło, że nie zdobył wśród wielu osób sympatii. Mowa tu o szpinaku. Dobrze przyrządzony potrafi zaskoczyć nie jedno wybredne podniebienie. Zatem jak przyrządzić szpinak, aby tak właśnie się stało?

Jak przyrządzić szpinak?

Jak przyrządzić szpinakSzpinak to warzywo rosnące na naszych ziemiach, dlatego w sezonie jest dostępny jako świeży, wtedy możemy go używać do kanapek oraz sałatek, czy też witaminowych koktajli. Warto zapamiętać, że najzdrowszy jest właśnie w tej postaci, gdyż poddanie go obróbce termicznej powoduje zabicie części witamin i minerałów. Aby uzyskać świetny koktajl, pełen zdrowia, należy zblendować garść szpinaku, z kawałkami jabłka, ogórka, natki pietruszki, awokado oraz wieloma innymi warzywami i owocami, które lubimy. Następnie dodać trochę wody, żeby rozrzedzić konsystencję i gotowe. Z dań głównych, w których króluje szpinak można wymienić: makaron ze szpinakiem, naleśniki oraz pierogi, zupy, a nawet omlety. Warto pamiętać, że poza sezonem szpinak jest dostępny w postaci mrożonej, także może gościć w naszych domach przez cały rok. Szpinak to bomba zdrowia. Zawiera wiele witamin z grupy B, PP, A i C, duże ilości przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także sód i potas.

Jak doprawić szpinak?

Aby danie ze szpinakiem nabrało pysznego smaku, należy użyć do niego pewnych dodatków. Nie potrzebuje wiele. Jego naturalny smak pomogą mu wydobyć sól, pieprz i czosnek. Można go również komponować z różnymi serami typu: ser pleśniowy, żółty czy feta. Jeśli chcemy, aby szpinak miał delikatniejszy smak i był aksamitny, można dodać do niego śmietankę.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

2 Comments

Dodaj komentarz