Makaron z semoliny cieszy się bardzo dużą popularnością na rynku. Jest on bardziej zdrowy, niż klasyczny makaron z mąki pszennej. Posiada cenne wartości odżywcze, które doceni nasz organizm. Właściwości makaronu durum doceniają z pewnością osoby uprawiające sport i odchudzające się….
Czytaj dalejKategoria: Kuchnia
Majonez bez jajek – czym się charakteryzuje?
Majonez bez jajek to bardzo ważny produkt, który przede wszystkim charakteryzuje się wieloma różnorodnymi cechami. Warto je poznać, ponieważ dzięki temu jak najlepiej można podjąć swoją decyzję zakupową. Czym charakteryzuje się tego typu produkt? Specjaliści informują.
Czytaj dalejŚwieże ryby – dlaczego warto stawiać na dobrą wędzarnię?
Przebywając nad polskim morzem grzechem byłoby nie skosztować jednej z wielu bałtyckich ryb. Lokalne wędzarnie oferują szeroką gamę przyrządzanych różnymi sposobami ryb. Co jednak charakteryzuje dobrą wędzarnię? Jak przebiega prawidłowy proces wędzenia ryby? Posiadając te informacje można mieć pewność, że…
Czytaj dalejIle energii zużywa płyta indukcyjna?
Płyty indukcyjne to nieodłączny element nowoczesnych kuchni. Z powodzeniem zastąpiły one stare kuchenki gazowe czy elektryczne i dziś obecne są już prawie w każdym domu. Jednak wśród użytkowników płyt indukcyjnych często pojawiają się wątpliwości, czy aby nie zużywają one zbyt…
Czytaj dalejKiedy można wykorzystać ocet sherry?
W kuchni można spotkać wiele dodatków, które warto wykorzystać do przyrządzenia smakowitych potraw. Jakie są to dodatki? Ot, chociażby ocet sherry. Teraz na pewno wiele osób przyzna się, że o takim produkcie nie słyszała, a co tu dopiero mówić o…
Czytaj dalejRodzaje nalewek
Nalewki to specyficzny rodzaj alkoholu, który powstaje zazwyczaj jako wyciąg z kwiatów, owoców, orzechów czy ziół. Standardowa nalewka charakteryzuje się zawartością alkoholu na poziomie 40-45%. Metoda tworzenia nalewki jest bardzo prosta – wystarczy bazę, czyli owoce, kwiaty czy zioła, zalać…
Czytaj dalejDlaczego warto jeść miód?
Często słodzisz herbatę lub kawę białym cukrem? Zastanów się, czy nie warto zmienić tego nawyku. Biały cukier jest niezwykle szkodliwy dla organizmu. Zdecydowanie warto zastąpić go miodem, który w przeciwieństwie do cukru posiada w sobie wiele cennych składników, które są…
Czytaj dalejPsycholog wyjaśnia, dlaczego nie jemy wystarczającej ilości owoców i warzyw
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Zwiększenie świadomości dotyczącej prawidłowego odżywania, a także upowszechnianie wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości warzyw i owoców są efektem wielu programów i akcji informacyjno-edukacyjnych w…
Czytaj dalejJak przyrządzić szpinak?
Jest dość kontrowersyjnym warzywem. Dla jednych jest pysznym, zdrowym składnikiem dań, dla innych koszmarem z dzieciństwa. Być może złe jego przyrządzanie sprawiło, że nie zdobył wśród wielu osób sympatii. Mowa tu o szpinaku. Dobrze przyrządzony potrafi zaskoczyć nie jedno wybredne…
Czytaj dalej